Ana içeriğe atla

Mantar Nedir ?

Mantar deyince aklımıza hemen, çayırlarda, ormanlarda rastladığımız çeşit çeşit renkli "bitkiler" gelir. Bunlar kimimize göre zehirli şeyler, kimimize göre de leziz yiyeceklerdir.Ya bayatlamış ekmekleri nemli bir yerde bıraktığımızda üzerinde beliren küflere ne demeli? Peki ekmeğimizi maya ile yapmıyor muyuz? Bira mayası da var tabii. Eğer soframızda varsa, rokfort (Roquefort) peynirinin mavi küfleri nedir ki? Ya her derde deva penisilin, onu da unutmayalım.

Bütün bu saydıklarımızın hepsi de bir ve aynı dünyanın bireyleridir. Yani 'Mantar Dünyası' nın. Ama burada bizim konumuz sadece ilk saydığımız mantarlar, yani zehirli yada zehirsiz, çayırlarda ormanlarda rastladığımız mantarlar olacak.

Genelde yüz bini aşkın türü olan mantarların büyüklükleri çok değişkendir. Bir hücreli mikroskobik mantarlar olduğu gibi boyu metreleri bulanlar da vardır. Bizim konumuz olan mantarlar, aslında toprak altında saç teli gibi incecik iplikçik (hif) yığınlarından oluşurlar (miselyum).

Mantarlar esas olarak sporla üreyen (kriptogam) canlılar olduklarından üremelerini sağlayan sporlarını oluşturmak için meyve verirler. Bizim toprağın üzerinde gördüğümüz, ve yanlış olarak mantar dediğimiz rengarenk şeyler aslında, mantarların bu meyveleridir.
Biz yukarıda mantarlardan söz ederken "bitki" deyimini kullandık. Oysa mantarlar aslında bitki değildirler. 

Çok yakın zamanlara kadar canlılar dünyası, bitkiler dünyası ve hayvanlar dünyası olarak ikiye ayrılıyor ve mantarlar da bitkiler dünyasına dahil ediliyorlardı. Ne var ki yapılan son araştırmalar sonucunda mantarların ne bitkiler dünyası'na ne de hayvanlar dünyası'na ait olmadığı, ayrı bir dünya olan mantarlar dünyasını oluşturduğu anlaşılmıştır.

Bu değişikliğin nedeni mantarlarla bitkiler arasında temelde büyük farklılıkların olduğunun belirlenmesidir. Bu farklılıklardan en önemlisi ise mantarların yeşil renkli klorofil maddesine sahip olmamalarıdır. Bu madde bitkilere özgüdür ve klorofil özümlemesi yapmaya ve bu yolla 'karbon hidrat' yani besin maddesi oluşturmaya yarar.

Mantarların Sınıflandırılması

Mantarlar yapısal gelişmişliklerine göre ve giderek sporlarını oluşturma biçimlerine göre sınıflandırılırlar. Ayrıca büyüklüklerine göre de ikiye ayrılırlar. Çıplak gözle görülebilenler, yani büyük mantarlar (macrofungi) ve mikroskopik olanlar (microfungi).

Mantarlarla ilgili diğer yazılarımızda ele alacağımız mantarlar işte bu büyük mantarlardır. Esas olarakta biçimleri şemsiyeye benzeyen, sapı (ayağı, gövdesi) ve sapının üstünde de bir şapkası olan mantarlardan onlarca yazıda daha bahsedeceğiz. Bu mantarlara literatürde “Şapkalı Mantarlar” adı da verilmektedir.
Mantar Şeması
Mantar Şeması

Öte yandan, mantarları tanımak için değişik pratik şemalar veya çizelgeler yapılmaktadır. Mantarları pratikte global olarak belirlemekte oldukça yardımcı olan böyle bir şemayı, mantarların sınıflandırılması bölümüne koyduk.

Bildiğiniz gibi bizim mantar olarak topladıklarımız mantarın meyveleridir. Mantar esas olarak yer altında yada kütük veya benzerlerinin içinde yaşayan ince iplikçiklerden oluşur (miselyum). Miselyum çoğu kez bir yıldan uzun ömürlüdür. Ancak meyvelerinin çoğu birkaç gün/hafta ömürlü olurlar.

Devamı: http://www.yenimakale.com/mantar-nedir.html#ixzz2wicxpm8g

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İstiridye – Gürgen Mantarı Yetiştiriciliği Nedir

İstiridye – Kayın/ Gürgen Mantarı Yetiştiriciliği Nedir Gerçek Doğal Mantarın Yetişme Ortamı İstiridye mantarı doğada organik olarak; ormanda yıkılmış olan gürgen ağaçlarının üzerinde yetişmektedir. Kompost hazırlanıp mantarın yetişebilmesi için gerekli doğal ortam taklit edilerek mantar üretimi de günümüzde yeni bir iş alanı oluşturmuştur. Kayın   mantarı  üretimi tüm dünya genelinde olduğu gibi Türkiye pazarında da oldukça artış göstermiş durumdadır. İstiridye mantarındaki pazar hacmini fark eden yatırımcılar da bu işi yapma girişimine daha olumlu yaklaşmaktadırlar. Haliyle kayın mantarı hakkında da merak edilen sorular fazlasıyla çoğalmıştır. Yazımız içeriğinde kayın mantarı sektörü ve yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz. Genel hatların tamamı alt başlıklar halinde özet niteliğinde hazırlanmıştır. Kültür mantarı yetiştiriciliği başta zor gibi görünse de aslında bir kere uygun ortam ve şartlar bir araya geldikten sonraki süreçlerde oldukça basi...

Mantar Tohumu (Miseli) Nasıl Yapılır?

2.Tohumluk Miselin Elde Edilmesi 2.1. Misel Üretiminin Önemi ve Gelişmesi Daha önce de belirttiğimiz gibi mantarlar çiçeksiz bitkilerdir. Dolayısıyla tohumları yoktur. Üretimleri miselleri sayesinde gerçekleştirilir. Mantar yetiştiriciliğinde, değişik maddeler üzerine sardırılarak geliştirilen sekonder miseller kullanılır. Bu biçimde hazırlanmış misellere spawn veya tohumluk misel adı verilmektedir. Zira tohumluk, tohumdan farklı bir kavram olup üretimde kullanılan generatif veya vegetatif bitki parçalarını kapsar. Böylece tohumluk misel çoğaltma amacıyla hazırlanan ve üretimde kullanılacak olan, hububat daneleri veya bazı organik maddelere sardırılmış sekonder miselleri ifade etmektedir. Mantarın tanınmasının ve değerlendirilmesinin hayli eski olmasına karşın; mantar miseli üretimi, ancak Mantarın özel koşullarda yetiştirilmeye başlamasından sonra gerçekleşebilmiştir. İlk aşamada mantar yıkama suyunun gübre üzerine serpilmesi ve mantar oluşturması ile yetiştirilmiştir. Kuşkusu...

Misel Nedir?

Misel Nedir MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ  1. Misel Nasıl Üretilir: Morfolojik bakımından Mantarlar diğer bitkilerden farklıdır. Üreme sistemleri de diğer bitkilere göre oldukça değişiktir. Tohumsuz bitkiler gibi sporlarıyla çoğalırlar Mantar sporları , türlerine göre askocarp veya basidiocarp denilen şapkalardaki ascusların içinde veya basidiumlar üzerinde oluşurlar. Doğal koşullarda bu sporlar uygun ortamlarda çimlenerek mantarın üremesini ve çoğalmasını sağlarlar, ancak Mantar yetiştiriciliğinde bu sporlar tohum gibi kullanılmazlar sporların besi ortamları üzerinde çimlendirilmesi veya doku kültürü ile elde edilen miseller tohumluk olarak kullanılır. 2. Kompost Nasıl Yapılır : Bünyesinde Klorofil ihtiva etmediği için mantarlar kendi besinlerini yapamazlar. Besin maddelerini ortam içerisinde hazır olarak bulması gerekir. Bu nedenle mantarlar, bitkisel ve hayvansal atıkların organik ve inorganik parçalanma ürünlerinden yararlanırlar. Mantarlar protein sentezi için gerekli ol...