Ana içeriğe atla

İstiridye – Gürgen Mantarı Yetiştiriciliği Nedir

İstiridye – Kayın/ Gürgen Mantarı Yetiştiriciliği Nedir
Gerçek Doğal Mantarın Yetişme Ortamı
İstiridye mantarı doğada organik olarak; ormanda yıkılmış olan gürgen ağaçlarının üzerinde yetişmektedir. Kompost hazırlanıp mantarın yetişebilmesi için gerekli doğal ortam taklit edilerek mantar üretimi de günümüzde yeni bir iş alanı oluşturmuştur.
Kayın mantarı üretimi tüm dünya genelinde olduğu gibi Türkiye pazarında da oldukça artış göstermiş durumdadır. İstiridye mantarındaki pazar hacmini fark eden yatırımcılar da bu işi yapma girişimine daha olumlu yaklaşmaktadırlar. Haliyle kayın mantarı hakkında da merak edilen sorular fazlasıyla çoğalmıştır. Yazımız içeriğinde kayın mantarı sektörü ve yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz. Genel hatların tamamı alt başlıklar halinde özet niteliğinde hazırlanmıştır. Kültür mantarı yetiştiriciliği başta zor gibi görünse de aslında bir kere uygun ortam ve şartlar bir araya geldikten sonraki süreçlerde oldukça basittir. Üstelik ilk deneme sonrasında kişiler işi iyice öğrenip tecrübe sahibi de oldukları için sonraki ekimlerde rahatlıkla mantar yetiştiriciliği yapabilirler.
Mantar Yetiştirmede Ortam Nasıl Olmalıdır?
Mantar yetiştirmenin ilk şartı ortamın mantar yetiştirmesine uygun olarak hazırlanmasıdır. Mantarlar ışığın olmadığı uygun sıcaklık ve nem dengesinin olduğu aynı zamanda steril ortamlarda yetişirler. Genellikle üreticiler bodrum katlarını ya da boş ahır tarzı yerleri kullanmaktadırlar. Eğer sıfırdan bir alan gerekmiyorsa kullanılmış olan bu alanların iyi bir şekilde temizlenmesi gerekir. Mantar ekimi için uygun alanlar meydana getirildikten sonra ortamın ısı ve nem dengesini aynı zamanda havalandırma sistemini entegre etmek gerekmektedir. Ortalama maliyetler ile uzun vadeli güzel karlı yatırım imkanını istiridye mantar üreticiliği sunmaktadır. Mantar yetiştirme konusunda kararlı olan kişiler tüm bu unsurları bilen üreticilerle iletişime geçmeli, tesisleri ziyaret etmelidir. Ayrıca mantarın yetişme zeminini oluşturan kompost üretimi  önemli hususlar arasında yer alır. Zamanla iyi bir şekilde kompost yapımı daha iyi bir şekilde öğrenilmektedir.
Suni Mantar Yetiştiriciliği
Mantar Yetiştirmek İçin Maliyetler
Kayın mantarı yetiştiriciliğini düşünen kişilerin aklına işin yapım aşamasının ardından işin maliyetleri gelmektedir. Mantarcılık başlangıç olarak her iş gibi belli bir yatırım maliyetini gerektirir. Ama üretime adım atmış kişinin yetiştirme için uygun bir yeri varsa zaten maliyetler de oldukça düşmektedir. Alan için iklimlendirme sistemi, dezenfeksiyon gereçleri, sulama sistemi, havalandırma sistemi, kompost ve mantar miseli yapılacak olan üretimin maliyetini oluşturmaktadır. Sayılan maddelerin çoğu ise demirbaş gider kalemindedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mantar Tohumu (Miseli) Nasıl Yapılır?

2.Tohumluk Miselin Elde Edilmesi 2.1. Misel Üretiminin Önemi ve Gelişmesi Daha önce de belirttiğimiz gibi mantarlar çiçeksiz bitkilerdir. Dolayısıyla tohumları yoktur. Üretimleri miselleri sayesinde gerçekleştirilir. Mantar yetiştiriciliğinde, değişik maddeler üzerine sardırılarak geliştirilen sekonder miseller kullanılır. Bu biçimde hazırlanmış misellere spawn veya tohumluk misel adı verilmektedir. Zira tohumluk, tohumdan farklı bir kavram olup üretimde kullanılan generatif veya vegetatif bitki parçalarını kapsar. Böylece tohumluk misel çoğaltma amacıyla hazırlanan ve üretimde kullanılacak olan, hububat daneleri veya bazı organik maddelere sardırılmış sekonder miselleri ifade etmektedir. Mantarın tanınmasının ve değerlendirilmesinin hayli eski olmasına karşın; mantar miseli üretimi, ancak Mantarın özel koşullarda yetiştirilmeye başlamasından sonra gerçekleşebilmiştir. İlk aşamada mantar yıkama suyunun gübre üzerine serpilmesi ve mantar oluşturması ile yetiştirilmiştir. Kuşkusu...

Misel Nedir?

Misel Nedir MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ  1. Misel Nasıl Üretilir: Morfolojik bakımından Mantarlar diğer bitkilerden farklıdır. Üreme sistemleri de diğer bitkilere göre oldukça değişiktir. Tohumsuz bitkiler gibi sporlarıyla çoğalırlar Mantar sporları , türlerine göre askocarp veya basidiocarp denilen şapkalardaki ascusların içinde veya basidiumlar üzerinde oluşurlar. Doğal koşullarda bu sporlar uygun ortamlarda çimlenerek mantarın üremesini ve çoğalmasını sağlarlar, ancak Mantar yetiştiriciliğinde bu sporlar tohum gibi kullanılmazlar sporların besi ortamları üzerinde çimlendirilmesi veya doku kültürü ile elde edilen miseller tohumluk olarak kullanılır. 2. Kompost Nasıl Yapılır : Bünyesinde Klorofil ihtiva etmediği için mantarlar kendi besinlerini yapamazlar. Besin maddelerini ortam içerisinde hazır olarak bulması gerekir. Bu nedenle mantarlar, bitkisel ve hayvansal atıkların organik ve inorganik parçalanma ürünlerinden yararlanırlar. Mantarlar protein sentezi için gerekli ol...